Het toezicht op de ondersteuning zoals deze uitgevoerd wordt binnen het Twents Model hebben de Twentse gemeenten gezamenlijk georganiseerd. Toezicht op Wmo en Jeugdhulp is in Twente belegd bij verschillende partijen:
- SRT (Sociale Recherche Twente);
- namens een aantal gemeenten OZJT (Organisatie voor Zorg en Jeugdhulp in Twente);
- en de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd).
De gemeente Enschede en Hengelo hebben zelf toezichthouders in dienst. Waar nodig en mogelijk trekken toezichthouders vanuit bovengenoemde organisaties samen op in onderzoeken en delen zij relevante informatie.
Waar sprake is van zorgfraude en ondermijning, trekken gemeenten onder de vlag van RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost-Nederland) ook samen op met o.a. politie en belastingdienst.
Globaal geldt daarbij de volgende (wettelijk bepaalde) taakverdeling:
|
Rechtmatigheid
|
Kwaliteit
|
Wmo
|
Gemeenten
SRT i.o.v. gemeenten
|
OZJT (proactief)
Gemeenten
SRT i.o.v. gemeenten
|
Jeugdhulp
|
Gemeenten
SRT i.o.v. gemeenten
|
IGJ*
|
*) In afstemming met IGJ wordt onderzoek naar kwaliteit ook wel uitgevoerd door toezichthouders van OZJT proactief, Gemeenten, SRT in opdracht van gemeenten.
Van de gecontracteerde aanbieders Twents Model is op basis van de inschrijving een risicotaxatie gemaakt voor toezicht. Er wordt gebruik gemaakt van een stoplichtmodel. Daarbij geldt dat rood een sterk verhoogd risico betekent, oranje een (licht) verhoogd risico en groen een laag risico op problemen op het gebied van rechtmatigheid en kwaliteit. Deze inschatting wordt gedurende de contractperiode geactualiseerd. Het risico kan dus lager of juist hoger ingeschat worden op grond van nieuwe informatie. Die informatie wordt verkregen uit openbare bronnen en/of door documenten op te vragen bij de aanbieder, eventueel gevolgd door een bezoek.
Dit zogenaamde stoplichtmodel is een risico inschatting. Een rode kleur betekent nog niet dat vaststaat dat er iets (ernstig) mis is met de aanbieder. Het betekent wel dat bij deze aanbieder met voorrang een check wordt gedaan of een bezoek wordt gebracht door een toezichthouder. Toezichthouders opereren niet alleen op grond van deze risico inschatting. Ook (ernstige) signalen over aanbieders kunnen reden zijn een onderzoek te doen.
Melden
Inwoners, zorgverleners en medewerkers van wijkteams of lokale teams die (vermoedens van) fraude, financiële fouten, kwaliteitsproblemen of een ongewenste werkwijze van zorgorganisaties willen melden, kunnen dat doen bij toezichthouders van gemeenten, SRT of OZJT.