In Twente gebruiken we het Twents Model om de juiste jeugdhulp en/of Wmo maatwerkvoorziening in te zetten voor onze inwoners. In het Twents Model staat het resultaat van de inwoner of diens gezin centraal. Er zijn geen standaard resultaten beschreven. Het Twents Model biedt de mogelijkheid om voor elke inwoner maatwerk in te zetten. Het resultaat is dus voor elke inwoner en elk gezin anders. De zorgaanbieder kan op deze manier ondersteuning op maat bieden voor elke inwoner.
Hoe werkt het Twents Model?
Het model is opgebouwd uit 4 ondersteuningsbehoeften met verschillende niveaus en modules.
Met de inwoner wordt bepaald welke ondersteuningsbehoefte er is. De toegang of verwijzer stelt samen met de inwoner/gezin de ondersteuningsbehoefte vast en kiest een bijbehorend niveau. Dan wordt met de inwoner bekeken welke aanbieder goed passend is. Inwoner, aanbieder en gemeenten stellen samen vast welk resultaat behaald moet worden. Dit leidt tot een maximaal aantal uren die de zorgaanbieder beschikbaar krijgt om te werken aan het resultaat. De toegang of verwijzer doet geen uitspraak over hoe de aanbieder het resultaat moet bereiken; dit wordt overgelaten aan de professionaliteit van de zorgaanbieder. Daarnaast kan de toegang of verwijzer er voor kiezen om één of meerdere (aanvullende) modules in te zetten. Het is mogelijk om combinaties te maken die aansluiten bij verschillende resultaten die de inwoner of het gezin wil behalen.
Het wat en het hoe
De gemeente of externe verwijzer bepaalt in gesprek met de inwoner (en mogelijk zorgaanbieder) welk resultaat (wat) er behaald moet worden. De zorgaanbieder krijgt een budget om de inwoner zodanig te begeleiden dat dit resultaat daadwerkelijk kan worden behaald (hoe).
Bekijk de animatievideo over het Twents Model of de klantreis.