We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren in Twente als thuis wonen niet mogelijk is, zoveel mogelijk in een gezinsgelijkende setting op kunnen groeien. We noemen het verblijf in een pleeggezin of een gezinshuis duurzame gezinsvormen. Dit zijn de dakjes OA en OB in het Twents Model.
In het expertisecentrum duurzame gezinsvormen Twente slaan de aanbieders van pleegzorg de handen ineen. Samen werken ze aan de werving van nieuwe pleeggezinnen, de ondersteuning van pleegouders, de matching van jeugdigen naar de plek en ze hebben één loket voor de bijzondere kosten.
Het samenwerkingsverband bestaande uit Jarabee, Ambiq en Mediant is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Coördinatiepunt Spoedhulp Jeugd in Twente. Het doel van het Coördinatiepunt Spoedhulp is het realiseren van de bereikbaarheid, triage (inclusief consultatie) en doorzetting naar de juiste vorm van ambulante spoedhulp en/of een crisisbed. Alle crisissen worden door erkende verwijzers bij dit punt aangemeld. Erkende verwijzers zijn: de lokale toegang van de 14 Twentse gemeenten, Twentse huisartsen, gecertificeerde instellingen, jeugdartsen, VTT en medisch specialisten. Het gaat dus om één centraal aanmeldpunt dat 24-uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is.
Verwijzers kunnen hiervoor terecht op telefoonnummer: 085 – 484 62 48
Werkwijze Coördinatiepunt Spoedhulp Twente
- Afspraak is dat alle crisissen door erkende verwijzers bij dit punt worden aangemeld. Het gaat dus om één centraal aanmeldpunt dat 24-uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is.
- Dit geldt voor de lokale toegang van de 14 Twentse gemeenten, Twentse huisartsen, gecertificeerde instellingen, jeugdartsen, VTT en medisch specialisten.
- De erkende verwijzer constateert DAT er een crisis is en het coördinatiepunt zegt WAT er nodig is om deze crisis op te lossen.
- De medewerker van het Coördinatiepunt informeert bij de erkende verwijzer of er sprake is van een crisis of dat een advies volstaat.
- De medewerker van het Coördinatiepunt heeft kennis van jeugdzorg, LVB en GGZ.
- Het Coördinatiepunt zal de cliënt doorzetten naar de juiste vorm van ambulante spoedhulp en/of een crisisbed en/of de erkende verwijzer van advies voorzien.
- Het Coördinatiepunt heeft een overzicht van beschikbaar zorgaanbod en beschikbare bedden in heel Twente.
- Wanneer er sprake is van een crisisplaatsing/ -interventie, neemt de zorgaanbieder die de crisiszorg levert de eerst volgende werkdag contact op met de betreffende gemeente voor afstemming van de in te zetten zorg (duur en intensiteit van de zorg).
We kennen ambulante crisiszorg en crisisbedden.
Crisiszorg
De ambulante crisiszorg kan vanuit ondersteuningsbehoefte 3 geboden worden door een aantal aanbieders in Twente. Als het Coördinatiepunt Spoedhulp een verzoek doet voor het starten van ambulante spoedhulp, start de aanbieder binnen 24 uur de ambulante spoedhulp.
De aanbieder van ambulante spoedhulp neemt op de eerste werkdag na oppakken van de casus binnen kantoortijd contact op met de gemeentelijke toegang, om af te stemmen over duur en intensiteit van de ambulante spoedhulp. Binnen vier weken draagt de aanbieder in afstemming met de inwoner zorg voor de evaluatie en advies over eventuele vervolgondersteuning aan de gemeentelijke toegang
Vanuit de GGZ wordt dit voor jeugdigen en volwassenen gezamenlijk georganiseerd en Mediant en Dimence voeren de 24-uurs crisisbereikbaarheid Jeugd-GGZ in Twente uit. Zij zijn ook via het coördinatiepunt Spoedhulp bereikbaar.
Crisisbedden
De crisisbedden zijn een voorziening voor jeugdigen waarbij door gedrags- en/of systeemproblematiek of acute psychiatrische problematiek een dusdanig onveilige crisissituatie is ontstaan dat thuisblijven geen optie is. Tijdelijk verblijf van de jeugdige bij iemand uit het sociaal netwerk of bij de crisispleegzorg is niet mogelijk en/of acuut ingrijpen met het oog op de veiligheid van de jeugdige en/of het systeem is noodzakelijk. Er zijn in Twente crisisbedden voor jeugd bij Jarabee en Ambiq.
Vanuit de samenwerking tussen Ambiq, Karakter en Pluryn wordt in Twente invulling gegeven aan de hoogspecialistische behandeling voor jeugd. Dit is vaak in combinatie met een verblijfsplek voor een jeugdige. Maar steeds vaker wordt deze specialistische behandeling ook thuis en ambulant geboden. Gezamenlijk wordt toegewerkt naar een daling bij deze vorm van zorg in het verblijf anders dan thuis of in een duurzame gezinsvorm.
Er zijn in Twente twee vormen van WVHS:
- 3-milieusvoorziening
Bij 3-milieusvoorzieningen wordt verblijf, behandeling, onderwijs en vrijetijdsbesteding gecombineerd aangeboden voor (LVB)-jeugdigen met (zeer) ernstige meervoudige gedrags- en soms psychische/psychiatrische problematiek die niet thuis kunnen verblijven. Het betreft jeugdigen met (zeer) ernstige meervoudige gedrags- en soms psychische/psychiatrische problematiek. Er is continu sturing, regulering, behandeling, ondersteuning en toezicht nodig. Dat kan ertoe leiden dat de problemen zo heftig zijn en de jeugdige en zijn/haar gezin zo uit evenwicht zijn, dat 24 uurs behandeling nodig is om stabiliteit, veiligheid en positieve interactie tussen kind/ jongere en zijn omgeving voldoende te herstellen om daarmee de groei en ontwikkelingskansen voor de jeugdige in het ‘normale leven’ te herstellen/optimaliseren.
- Klinische-GGZ
Jeugdigen tot 18 jaar bij wie sprake is van een (ernstige) psychiatrische stoornis die het maatschappelijk functioneren zo zeer sterk verstoort en er is sprake van een hoog risico op ernstige (blijvende) schade/ onveilige situatie. Er is sprake van ingewikkelde comorbiditeit of problematiek op biologisch (bijvoorbeeld genetisch of somatisch), gezinssysteem- of sociaal niveau. Jeugdigen hebben vrijwel altijd (meerdere) intensieve behandelingstrajecten gehad die niet of onvoldoende tot verbetering hebben geleid Zo nodig kan, onder voorwaarde dat financiering plaats vindt vanuit de ZVW, de behandeling doorlopen na het 18e jaar om goed af te kunnen ronden of omdat elders geen behandeling mogelijk is.
Hoe te handelen als je een WVHS-voorziening nodig hebt
Er is een stroomschema gemaakt om te bepalen welke aanbieder aan zet is om de jeugdige de juiste WVHS-zorg te bieden. Met aanbieders is afgesproken dat zij gezamenlijk een triageteam operationeel hebben dat verantwoordelijk is voor integrale intake, de triage en plaatsing van jeugdigen op het snijvlak van expertise van de zorgaanbieders als het gaat om WVHS en dat zorgdraagt voor inzet van de juiste zorg en overbruggingszorg. Alleen deze cliënten gaan via het triageteam. De zorgaanbieders stemmen altijd vooraf af met de lokale toegang. De aanbieders nemen gezamenlijk verantwoordelijkheid voor een goede plek voor ieder kind uit Twente dat WVHS -zorg nodig heeft inclusief eventuele overbruggingszorg.
Resultaatafspraken
Net als bij de andere onderdelen van het Twents model geldt ook voor deze zorg dat de lokale toegang resultaatafspraken maakt met de zorgaanbieder over de cliënt