Startpunt Jeugd

We weten dat 80% van de jeugdigen tot 23 jaar, die hulp zoeken, niet direct op de juiste plek terechtkomen voor behandeling. In 2023 is een initiatiefgroep vanuit specialistische GGZ-aanbieders gevormd om aan de voorkant beter inzicht te krijgen in de hulpvragen van jeugdigen en daardoor ook gerichter te verwijzen naar specifieke hulp en ondersteuning (al dan niet binnen de jeugdhulp). Dat is Startpunt Jeugd. Tijdens het wachten op specialistische GGZ helpen we de jeugdige om actief aan het herstel te werken, bijvoorbeeld door het veranderen van de levensstijl.

We hebben een werkproces ontworpen, die we in de gemeenten Borne en Losser gaan testen. De eerste jeugdigen worden nu vanuit de huisartsen doorverwezen. In deze testfase kunnen we het proces waar nodig bijstellen en aanscherpen. Vanaf februari 2025 starten we met de pilot met meer deelnemers. De gemeenten Almelo en Oldenzaal onderzoeken of zij hieraan mee kunnen doen. Samen met Kennispunt Twente meten we de effecten van deze aanpak. Wil je meer weten over de processtappen? We hebben een praatplaat ontwikkeld die inzichtelijk maakt waarom Startpunt Jeugd een zinvolle interventie is.

Aankomende tijd leiden we met ondersteuning van het Expertisenetwerk jeugd Overijssel, professionals op voor het maken van een Verklarende Analyse. Daarnaast betrekken we jeugdigen bij de verdere doorontwikkeling. 

  • Sneller de juiste hulp voor jeugdigen: de kracht van Startpunt Jeugd Twente

    20-02-2025 86 keer bekeken 0 reacties
    Foto van Aimee Koster, strategisch beleidsadviseur Gemeente Borne en Alison de Rooij, transformatiemanager Mediant

    Veel jeugdigen die specialistische GGZ-hulp nodig hebben, belanden op een wachtlijst zonder dat er in de tussentijd iets gebeurt. De tijd staat stil, terwijl de problemen blijven bestaan – of zelfs verergeren. Vooral als blijkt dat de jeugdige op de verkeerde wachtlijst staat en weer van voor af aan moet beginnen. Startpunt Jeugd Twente pakt dit probleem aan.

    Door een nieuwe werkwijze krijgen jeugdigen niet alleen sneller de juiste ondersteuning, maar wordt er ook breder gekeken naar hun situatie. Dit voorkomt onnodige wachttijden en zorgt ervoor dat de hulp beter aansluit bij wat echt nodig is. Initiatiefnemers Aimee Koster (strategisch beleidsadviseur Gemeente Borne) en Alison de Rooij (transformatiemanager Mediant) vertellen samen met hun collega’s over de impact van Startpunt Jeugd Twente en hoe deze aanpak het verschil maakt.

    Bekijk de video en lees het schriftelijke interview.

Cookie-instellingen