Cliëntperspectief

Communicatie en jongerenperspectief: de leefwereld van de jeugdige centraal

We willen dat jeugdigen in Twente structureel bijdragen aan de ontwikkeling van de Aanpak Wachttijden, zodat hun perspectief daadwerkelijk landt in beleid en uitvoering. Dat betekent dat we hun inzichten gebruiken om het wachten te verkorten, te verdragen en het zorglandschap te verbeteren. Dat kan alleen als hun leefwereld centraal staat in de Aanpak Wachttijden. 

Wil jij meedenken en meedoen?

Dat kan. Graag zelfs. We organiseren regelmatig activiteiten, zowel online als offline, waar jij als jeugdige of ouder aan kunt meedoen. Laat hier je gegevens achter. Dan ontvang je een uitnodiging. Uitschrijven van de lijst gaat eenvoudig en kan altijd weer.

Jeugdigen

Cijfers en voorbeelden

In totaal hebben jaarlijks ruim 16.250 Twentse jeugdigen jeugdhulp. Dit betekent dat 13,7 van de 100 jeugdigen van 0 t/m 17 jaar jeugdhulp heeft.* Veel jeugdhulpaanbieders maken gebruik van (een vorm van) cliëntperspectief** in hun doorontwikkeling en er zijn veel goede voorbeelden te vinden van participatie. Vanuit de Aanpak Wachttijden kunnen we gebruik maken van deze inzichten en ervaringen. Cliëntperspectief is ook een van de speerpunten van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel. We willen zoveel mogelijk slim samenwerken met hen om dit goed uit te rollen.

Waarom willen we jeugdigen en hun ouders betrekken?

De oplossingsrichtingen, zoals de regionale visie op complexe scheidingen en het Jeugdhuis, ontwikkelen we samen met jeugdhulpaanbieders en gemeenten. Door laagdrempelig jeugdigen te raadplegen, te laten adviseren en met hen te co-creëren wordt de Aanpak Wachttijden in het algemeen en de oplossingsrichtingen specifiek beter. Door vanuit verschillende perspectieven naar het vraagstuk te kijken, kunnen we oplossingsrichtingen ontwerpen die niet direct voor de hand liggen.

Door co-creatie signaleren we direct wanneer een oplossingsrichting niet werkt of juist heel goed werkt. Denk hierbij aan het aanpassen van een prototype of een eerste uitwerking van een oplossingsrichting. Dit bespaart ook geld.

Wat gaan we doen dan?

We gaan nog beter inzetten op participatie met jeugdigen. Participatie kan op verschillende niveaus. Van informeren tot meebeslissen. Binnen de Aanpak Wachttijden raadplegen we jeugdigen hoe zij het wachten ervaren, laten we ons adviseren hoe we het anders kunnen doen en co-produceren we samen met elkaar oplossingsrichtingen. Zo organiseerden we al eerder een pizzapraatbijeenkomst, een Swipocratie (de uitkomsten laten nog even op zich wachten) en ontwerpsessies met jeugdigen. De eerstvolgende bijeenkomst is op dinsdag 26 november van 18.00 tot 20.30 uur in centrum Enschede. De bijeenkomst is voor jeugdigen tot en met 27 jaar. Klik hier om je aan te melden en klik op onderstaande afbeelding om de uitnodiging te bekijken..

*Bron: Kennispunt Twente, Twentse Monitor Sociaal Domein, 2023Q3 toewijzingen.
**Zie visuele checklist Cliëntperspectief van het Expertisenetwerk Jeugd Overijssel
Cookie-instellingen